Pogrebna in pokopališka dejavnost Jančič, Jurovska cesta 23, 2230 Lenart v Slovenskih goricah

 cvetlicarna maj

Kako izrečemo sožalje

Ob odhodu znancev ali prijateljev se nam lahko zgodi, da ne vemo, kako pristopiti k žalujočim sorodnikom, kaj storiti ter kaj jim dejati. Ta občutek nemoči in zmedenosti je povsem naraven.  Zato bi vam radi ponudili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih se boste tudi vi v družbi žalujočih počutili sproščeno

Prvi in najpomembnejši korak pri pristopanju k žalujočim je osebni stik in to čeprav se vam zdi, da pokojnikovih najožjih sorodnikov v času žalovanja ne bi smeli nadlegovati. Z osebnim stikom jim namreč sporočate, da kljub izgubi niso sami, da so ob njih še vedno ljudje, ki so jim pripravljeni priskočiti na pomoč ter da se bo življenje kljub praznini nadaljevalo. Že kratek obisk v vežici, v kateri leži pokojnik, jim bo pomenil veliko.

Da na spoštljiv način izrečemo sožalje, zadošča že kratek obisk. Tudi deset ali petnajst minut zadošča, da svojcem preminulega pokažete svoje sočutje.

Velikokrat se sprašujemo kaj reči sorodnikom? To je odvisno od tega, kako blizu ste si bili s pokojnikom ter njegovo družino. Če ste poznali le preminulo osebo, se družini seveda najprej predstavite. Sicer pa se držite pravila, da sožalje najbolje in najlepše izrazimo z lastnimi besedami. Ne bojte se spregovoriti prijazne besede ali dveh o pokojniku. Kadar pokojnikovi svojci pričnejo govoriti, jih poslušajte. V večini primerov ne bodo zahtevali odgovora, želijo le izraziti svoja čustva in si olajšati breme žalosti.

Naj vam ne bo nelagodno, če kateri izmed družinskih članov prične jokati. Gre namreč za način žalovanja in tega ne morete preprečiti. Najlepši odgovor na to je topel objem ali prijazen stisk roke. 

Osebnega obiska ne more nič povsem nadomestiti. Kadar pa ne gre drugače, se lahko poslužite tudi drugih načinov izražanja sožalj

  • Cvetje ali sveče
    Cvetje ali sveče so lahko v veliko tolažbo pokojnikovim najbližnjim, lahko  jih pošljete vežico ali pa jih odnesete sami.. Če svojci prosijo, da denar namesto za cvetje namenite dobrodelnim ali drugim ustanovam, je prav, da njihovo željo spoštujete.
  • Sožalna brzojavka
    Kadar ste družino poznali, ampak z njimi niste bili v tesnih stikih, je primerna pozornost tudi sožalni telegram ali pismo, v katerega zapišete kakšno lepo misel.

Prejem sožalne vizitke ali sožalnega pisma je za žalujoče svojce čudovit poklon. V težkih trenutkih, trenutkih boleče ločitve, je največje darilo zavedanje, da smo povezani in da nihče ni sam in zapuščen.

 V vizitko lahko napišemo običajne sožalne besede….

V teh težkih trenutkih ob izgubi vaše drage mame/očeta vam izrekamo iskreno sožalje in globoko v srcih delimo bolečino z vami.


Je čas setve in čas žetve, vse ob svojem času...
a kadar odide nam draga oseba, je vedno prezgodaj,
Tudi vaša mama/oče je odšla prezgodaj....Pogrešali jo bomo,
Ob teh težkih trenutkih smo z vami.

Ne  premoremo besed,
ki bi lahko omilile vašo bolečino ob hudi izgubi ljubljene mame

Naše misli so z vami.

V mislih bo (ime) ostala z nami.
Sočustvujemo z vami.

Z (ime) odhodom je nastala neskončna praznina,
ki jo bomo napolniti z bogatimi spomini.
Hvaležni smo za dni, ki smo jih preživeli v njeni / njegovi bližini.

Čeprav neizmerno boli,
v srcih ohranjamo upanje, da je (ime) duša mirna.
V našem srcu bo gorel večen plamen spomina.

Ob izgubi vašega dragega očeta vam izrekamo globoko sožalje.
Bil je kot drevo, ki daje zavetje.
Ohranili ga bomo v najlepšem spominu.

Bil je moj prijatelj in bo za večno.
Zdaj se lahko pogovarjam z njim le še molče.

V kriznih časih, časih praznine v duši žalujočega, ostane edina tiha tolažba prebiranje žalnih vizitk. Ko lahko znova in znova v prebranih vrsticah, polnih lepih misli obujamo spomin na drobne trenutke. Spomin na vrednote in osebnost najdražje osebe. Tudi po nekaj letih od smrti, ko spomin na ljubljeni obraz že bledi, si s prebiranjem žalnih vizitk laže znova sestavimo mozaik spominov.

Sožalje izrečemo bližnjim sorodnikom: očetu, mami, otrokom, vnukom,bratom in sestram, partnerju oz.partnerici pokojnika.

Kako izrečemo sožalje? Pokojnika najprej pokropite, se pokrižate (če ste verni) nato ob pokojniku postanete za cca 2 minute, ga ponovno pokropite, se pokrižate in svojcem (običajno samo bližnjim sorodnikom izrečete sožalje "Moje sožalje" in pri tem izvedete prijazen stisk roke, lahko tudi objem, če je to primerno. Nato ostanete tam še 10-15 minut in se pred odhodom poslovite če je to primerno (če dobro poznate osebe katerim se izreka sožalje). Če ste s seboj prinesli sveča ali cvetje jih že takoj ko stopite v prostor odložite (če je prostor) ali pa jih izročite bližnjim sorodnikom v roke.
Nekateri ljudje pred odhodom še enkrat pokrižajo pokojnika.